In Nieuws

Als psychiater bent u vanaf 2020 verplicht om ‘aan een vorm van IFMS (Individueel Functioneren Medisch Specialisten) te doen’. Dit betekent dat u uw eigen IFMS-cyclus dient op te zetten, te implementeren en te doorlopen, als nieuwe herregistratie-eis. Daarmee zijn medisch specialisten in de GGZ één van de laatste groepen medici waarbij dit zelf-evaluatief systeem wordt geïntroduceerd. Niet alle psychiaters zijn echter goed op de hoogte van de gevolgen van IFMS voor hen.

Bij de implementatie van IFMS zijn er weliswaar richtlijnen, maar er is ook ruimte om zelf keuzes te maken die de zelfevaluatie verder invullen. Is die ruimte nu een zegen of juist een obstakel? Voor psychiaters die nog weinig van IFMS hebben gehoord, en die bij een GGZ-instelling werken, zijn de gevolgen van IFMS wel helder: de instelling zorgt voor de keuze hoe, wat en wanneer het te implementeren.

Wat is IFMS? – Klik hier voor de slide ‘Wat en waarom IFMS’
Heeft u al IFMS ingeregeld voor uw eigen praktijk? – Kijk hier hoe ik u kan helpen

 

3 misvattingen over IFMS

Vrijgevestigde psychiaters moeten zelf hun eigen IFMS inregelen. Ik hoor uit het veld over de gevolgen van IFMS een aantal vooroordelen, en zelfs misvattingen, waarvan de voornaamste 3 zijn:

  1. “Het is erg ingewikkeld – daarom schuif ik het voor me uit”
  2. “Ik hoef voorlopig niet – mijn volgende herregistratie is pas in 2023 of verder”
  3. “Ik heb er niks aan – het is weer de zoveelste extra belasting”

Ieder van deze misvattingen kan – en wil – ik als IFMS-gespreksleider ontmaskeren. Omdat iedere medisch specialist die zich in de toekomst nog wil laten herregistreren eraan zal moeten – óók als het ingewikkeld lijkt. Het gevolg van de verplichtstelling van IFMS is dat nú al, in de 1e helft van 2020, actie dient te worden ondernomen, en niet pas vlak vóór nieuwe herregistratie. En: het is verplicht voor herregistratie. Maar dat betekent niet dat we er niet het beste van kunnen maken, zodat u er mogelijk ook nog iets aan heeft.

1. “Het is erg ingewikkeld – daarom schuif ik het voor me uit”

IFMS is niet ingewikkeld. Het is wel wat schimmig en onduidelijk geïntroduceerd, de richtlijnen lijken wat multi-interpretabel, er zit ruimte in hoe je het toepast. Maar in feite gaat IFMS over 3 dingen:

  1. Zelfevaluatie en 360° feedback
  2. Een vertrouwelijk IFMS-gesprek met een gecertificeerd gespreksleider
  3. Het vastleggen van ontwikkeldoelen in een POP (Persoonlijk Ontwikkel Plan)

Met de juiste gids in het IFMS-landschap heeft u door implementatie van deze 3 stappen uw IFMS snel en eenvoudig op de rit.

IFMS-sessie VVPAO Alkmaar e.o. Orde van Aanpakken

IFMS-sessie VVPAO Alkmaar e.o. Orde van Aanpakken

 

2. “Ik hoef voorlopig niet – mijn volgende herregistratie is pas in 2023 of verder”

IFMS is vanaf 2020 verplicht voor alle medisch specialisten, ook die in de GGZ. Dat betekent dat u vanaf 2020 al moet beginnen met IFMS, tevens is het verplicht voor herregistratie. Oók als u begin 2020 geherregistreerd bent, en nu aan een nieuwe cyclus van 5 jaar begint.

Meer weten over IFMS? En hoe u IFMS implementeert voor uzelf? Schrijf u dan in voor mijn nieuwsbrief – de komende maanden staat deze, samen met een aantal blogs, in het teken van IFMS. Klik hier

 

3. “Ik heb er niks aan – het is weer de zoveelste extra belasting”

Natuurlijk kunt u IFMS alleen als verplicht nummer zien – u voert de 3 stappen uit en zet een vink achter de herregistratie-eis. Echter IFMS past in essentie bij de visie dat persoonlijke ontwikkeling en die van organisaties het meest succesvol is bij o.a. regelmatige zelfreflectie en intervisie. IFMS mag dan straks verplicht zijn, het is vooral óók een effectieve tool voor persoonlijke en organisatieontwikkeling.

Meer weten over IFMS? En hoe u IFMS implementeert voor uzelf? Neem contact met mij op over hoe het ook kan.

 

Meer informatie over IFMS, de misvattingen en het inregelen van uw eigen IFMS-cyclus

Als IFMS-gespreksleider ondersteun ik medisch specialisten in de GGZ bij het inrichten en realiseren van hun eigen IFMS-cyclus. Ik informeer, adviseer en help bij het implementeren van IFMS, als volledige ontzorging of enkel als de vereiste gecertificeerde gespreksleider bij het IFMS-gesprek. Omdat IFMS nieuw is binnen de GGZ, en omdat er onduidelijkheid en misvattingen bestaan, geef ik er informatie over, bv. in nieuwsbrieven, blogs en op informatiebijeenkomsten voor vrijgevestigde psychiaters en instellingen die IFMS nog niet hebben ingeregeld.

In de eerstkomende 3 blogs ga ik dieper in op de hier genoemde misvattingen.

 

Meer weten over IFMS? En hoe u IFMS implementeert voor uzelf? Schrijf u dan in voor mijn nieuwsbrief – de komende maanden staat deze, samen met een aantal blogs, in het teken van IFMS. Klik hier

 

10 februari 2020
Orde van Aanpakken