In Nieuws

“Help! Het is al zomer en ik heb nog geen stuiver gedeclareerd!” seinde een vrijgevestigde psychiater mij twee maanden geleden in. Inmiddels zijn al zijn declaraties t/m augustus ingediend. Andere klanten van mij zijn, zelf of met mijn hulp, al vanaf februari succesvol aan het declareren met het ZPM. Hoe gaat dit bij u?

EDP’s die nog niet klaar zijn
De opstart van het ZPM is ook voor een aantal EPD-leveranciers wat moeizaam verlopen. Niet ieder systeem kon vanaf februari al het declareren middels het ZPM aan. Epos Zilos had zijn zaakjes keurig op tijd op orde. CRS en bv. Medicore hadden hier langere tijd voor nodig. Bij Medicore werken lang niet alle modules al vlekkeloos (bv. Zorgvraagtypering), wat leidt tot meer handwerk.

Verzekeraars die achterlopen
Ook verzekeraars hebben moeite gehad om declaraties via het ZPM te verwerken. CZ heeft veel declaraties als voorschot betaald, zij controleren deze pas als ze echt klaar zijn voor het ZPM.

Toch wat te vroeg geïntroduceerd?
In ieder geval zijn er ook bij deze introductie weer kinderziektes. Ook u als aanbieder van professionele GGZ zal een flinke tijdsinvestering hebben gedaan om deze systematiek goed te doorgronden en implementeren.

Toch zitten er voordelen aan het ZPM, als u het eenmaal draaiende heeft:
Opbrengsten zijn vaak hoger
Aantal verschillende consulten is eenvoudiger
Facturen zijn beter uitlegbaar aan patiënt

Wel wat jammer nog zijn:
Sommige beroepsgroepen (bv. systeemtherapeut) worden niet erkend
Aanleveren Zorgvraagtypering aan de NZa is AVG-technisch wat gevoelig. De actiegroep van Cobie Groenendijk probeert hier nog een stokje voor te steken
Lagere administratiedruk is zoals verwacht niet echt merkbaar.

Hoe gaat het bij u?
Heeft u advies of hulp nodig om uw administratie met het Zorgprestatiemodel beter op orde te brengen? Neem dan nú contact op met de Orde van Aanpakken.
Wij helpen graag, ook als het gaat om één keer meekijken. Totaan het op orde maken van uw hele administratie.