In Nieuws

Zelfstandige psychiaters en psychotherapeuten op leeftijd hebben vaak veel moeite om te komen tot afbouwen van hun werkpraktijk en pensionering. Ze voelen zich nog veel te belangrijk om te stoppen. En hebben, ondanks de vele regels en verplichtingen, nog teveel plezier in hun werk.

Vastklampen aan beroepsidentiteit
Emile Gans, (jeugd)psychiater, (groeps)-psychotherapeut en psychoanalyticus, schreef een ongepubliceerd manuscript Het einde nadert (2012) (uit: Door mijn eigen keuze voor de psychoanalyse heb ik me altijd getrakteerd gevoeld, door Jos Dirkx, in een interview met Emile Gans, in Tijdschrift voor Psychoanalyse en haar toepassingen, 4 juni 2020).Hij heeft het hierin over het “vastklampen aan een eenmaal verworven beroepsidentiteit. […] Vasthouden aan en niet opgeven van je eigen gevoel over jezelf als <competent>, <nog goed genoeg>, als iemand met <singuliere gaven>, als <uitverkorene met een uitzonderlijk brein>.” Loslaten van het beroep is moeilijk en de hardnekkigheid van de vastklamping dient niet onderschat te worden.

Maar je moet toch ooit met pensioen?
Uit Brits onderzoek Work longer, live healthier (2013) blijkt dat pensionering vaker resulteert in lichamelijke en psychische ziekten dan doorwerken. Een geruststelling voor de verstokte doorwerker. Moet je dan wel met pensioen gaan? Of op zijn minst fors minder gaan werken?

Waarschijnlijk wel, maar niet rigoureus, niet ineens. Maar wel met zorgvuldigheid, beleid en een uitgekiende planning, waarbij de uitfasering van het werk, en de introductie van het leven ‘erna’ gedoseerd plaatsvinden.

Herkent u de worsteling?
Orde van Aanpakken publiceert binnenkort een artikel over de worsteling betreffende het afbouwen van het werk.


Klik hier als u binnenkort het hele artikel over het afbouwen van de zelfstandige praktijk wilt lezen. Ik stuur het artikel, zodra het af is, graag aan u toe.


Hulp nodig bij het afbouwen van uw praktijk? Orde van Aanpakken coacht zelfstandige specialisten bij een zorgvuldig gepland trajectKlik hier.


Meer weten over Afbouwen van uw (werk)praktijk? En hoe u dit het beste kunt aanpakken? Schrijf u dan in voor mijn nieuwsbrief – ik schrijf regelmatig over de ervaringen die ik opdoe met psychiaters en psychotherapeuten. Klik hier

 

3 januari 2021
Orde van Aanpakken